top of page

ÇOCUK VE ERGEN TERAPİSİ

Çocuklarda tıpkı yetişkinler gibi pek çok duygu yaşarlar, sağlıklı ve sağlıksız birçok düşünce geliştirebilirler. Çocuklar yetişkinlerden farklı olarak yaşadıkları duygu ve düşünceleri kelimelerle ifade etmekten ziyade metaforlar üzerinden anlatırlar. Özellikle okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklar için duygu ve düşünceleri oyuncaklar üzerinden ifade etmek onlar için oldukça rahatlatıcıdır. Çocukların duygusal dünyalarını, travma, korku ve kaygılarını oyuncaklar üzerinden dışa vurdukları terapi ekolü oyun terapisi olarak adlandırılır. Oyun terapisi 2 ila 9 yaş aralığında çocuklar için kullanılan en işlevsel ve etkili terapi yaklaşımıdır.

​

Ergenler için ise daha çok bilişsel terapi ekollerinden (Rasyonel Duygucu Davranışçı Terapi, Bilişsel Terapi, Emdr, Şema Terapi vb.) faydalanılır. Yine bu yaş aralığındaki çocuklarla çalışırken dışavurumcu terapi yaklaşımlarından (Sanat terapisi, kukla terapisi, kum tepsisi terapisi vb.) da faydalanmak ifade edilemeyen duygu ve düşüncelerin ifadesini kolaylaştırır ve katharsis (Duygusal Boşalım) sağlar.


Çocuklar zaman zaman duygusal destek programlarının yanında ya da duygusal destek programlarından bağımsız olarak bilişsel destek ihtiyacı da hissedebilirler. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Öğrenme Güçlükleri (Disleksi, Disgrafi ve Diskalkuli) ve Sınır Zekâ problemleri gibi akademik başarıyı doğrudan etkileyen durumlar bu başlık altında sıralanabilir. Bu tarz durumlarda çocukları çift yönlü (duygusal ve bilişsel) olarak takip etmek ve bütüncül yaklaşmak çok önemlidir. Çünkü bilişsel alanda desteğe ihtiyaç duyan birçok çocuk ve ergen aynı zamanda duygusal olarak da desteklenmeye ihtiyaç duyar.

​

​

bottom of page